Detailing World Forum banner

Różne rodzaje mini/nano polerek?

9.5K views 36 replies 13 participants last post by  carlmt  
#1 ·
Czy ktoś może mi wyjaśnić różnice między różnymi polerkami nano, które widzę?

Na przykład, zarówno SPTA, jak i Batoca wydają się mieć 2-3 typy, wszystkie wydają się być w stanie używać padów 1", 2" 3", wszystkie wydają się być obrotowe i DA, tylko jeden typ ma mniejszą szyjkę?

Użyję zdjęć Batoca jako odniesienia, te małe polerki są dla mnie zupełnie nowe, więc nie jestem pewien, czego powinienem szukać, czego unikać itp.

#3 ·
Po prostu pamiętaj, że te tańsze prawie w ogóle nie mają mocy. W trybie DA tak bardzo się zatrzymują, nie jest tak źle w trybie Rotary. Moja rada jest taka, aby kupić taki, który jest naprawdę przydatnym narzędziem, czyli EB210 Shinemate. Muszę sprawdzić, czy uda mi się zdobyć Flex za rozsądną cenę i zrobić porównanie, ale EB210 naprawdę zastąpił polerkę 3-calową i robi wszystko to, co robi również polerka nano.

#4 · (Edited)
Po prostu pamiętaj, że te tańsze prawie nie mają mocy. W trybie DA tak bardzo się zatrzymują, niezbyt źle w trybie obrotowym. Moja rada to kupić taki, który jest naprawdę przydatnym narzędziem, czyli EB210 Shinemate. Muszę sprawdzić, czy mogę dostać Flex za rozsądną cenę i zrobić porównanie, ale EB210 naprawdę zastąpił polerkę 3-calową i robi wszystko, co robi również polerka nano.
Chciałbym rozciągnąć się do jednego z nich, nawet do Flexa, ale to 3-4x wyższa cena i widziałem kilka filmów z tych Batoca, które pokazują, że są wystarczająco mocne, ale widziałem też filmy innych, które zatrzymują się przy najmniejszym nacisku, więc tak, na pewno na to trzeba uważać, myślę, że jeden, który widziałem, to max shine, który wyglądał wystarczająco dobrze, ale w ogóle nie miał mocy

#5 ·
Mam teraz SPTA nano od kilku lat, zapłaciłem za niego około 160 funtów i nie miałem żadnych problemów z jego zacinaniem się ani niczym innym.

Jednak dla mnie polerki Nano są bardziej przydatne, jeśli zamierzasz regularnie używać z nimi pada 3" lub na większych obszarach, wtedy wybrałbym mini polerkę.

Kupiłem moją, aby używać jej w skomplikowanych obszarach i wnętrzach. Używałem jej również na czarnych błyszczących zewnętrznych słupkach, gdzie była bardziej odpowiednia niż 3" lub mini 3", do których nie można było uzyskać dostępu.

Nigdy wcześniej nie słyszałem o batoca, ale s6 mini wygląda jak mój SPTA, z wyjątkiem amerykańskiej wtyczki, moja przyszła z wtyczką brytyjską, być może Batoca jest przeznaczona na rynek amerykański, a ja nie dostałem tak wielu dodatków, jak piankowe stożki polerskie.

EDIT: właśnie sprawdziłem w Internecie, wygląda na to, że batoca to chińska kopia, ponieważ główne wyniki były na dhgate lub Aliexpress.

#6 ·
Mam teraz swojego SPTA nano od kilku lat, zapłaciłem za niego około 160 funtów i nie miałem żadnych problemów z jego zatrzymywaniem się ani niczym innym.

Jednak dla mnie polerki Nano są bardziej przydatne, jeśli zamierzasz regularnie używać pada 3" lub na większych obszarach, wtedy wybrałbym mini polerkę.

Kupiłem moją do użytku w skomplikowanych obszarach i wnętrzach, używałem jej również na czarnych błyszczących zewnętrznych słupkach, gdzie była bardziej odpowiednia niż 3" lub 3" mini nie miałyby dostępu.

Nigdy wcześniej nie słyszałem o batoca, ale s6 mini wygląda jak mój SPTA, z wyjątkiem amerykańskiej wtyczki, moja przyszła z wtyczką brytyjską, może Batoca jest na rynek amerykański, plus nie dostałem tak wielu dodatków, jak piankowe stożki polerskie.

EDIT: właśnie sprawdziłem w Internecie, wygląda na to, że batoca to chińska kopia, ponieważ główne wyniki były na dhgate lub Aliexpress.
Myślę, że prawdopodobnie w pewnym momencie skończę z bezprzewodową 5", więc prawdopodobnie będę potrzebował maszyny, która z przyjemnością używa 3", może mini są lepsze dla moich potrzeb, co może być S4 od Batoca, ale jestem pewien, że SPTA też ma taką?

#8 ·
SPTA ma kilka wariantów swojego "nano polishera", co może być nieco mylące. To jest ten, który mam:
Image

To świetna mała maszyna IMHO. Działa zarówno jako RO, jak i obrotowa i jest dostarczana z dobrym wyborem bitów, w tym z kilkoma bardzo użytecznymi gąbkami. Myślę, że kupiłem swój na wyprzedaży za około 140 funtów z dostawą na początku tego roku. Nie ma żadnych problemów z gaśnięciem, o ile bateria ma odpowiednią moc. Kiedy spadnie poniżej około 75% mocy, może się wyłączyć, ale to nie musi być problemem, jeśli się nad tym panuje.

Dostajesz dwa akumulatory w zestawie i ładowarkę. Naładowanie akumulatorów zajmuje trochę czasu, co może być problemem, jeśli planujesz używać go jako jedynej polerki do pracy. Jeśli zamierzasz używać go tylko do trudnych elementów w połączeniu z pełnowymiarową polerką, nie powinieneś mieć żadnych problemów. Mogę objechać samochód średniej wielkości i potrzebuję tylko drugiego akumulatora do ostatnich kilku elementów, ponieważ pierwszy akumulator ma się wyłączyć.

Jeśli jesteś profesjonalistą i musisz wykonywać wiele zadań każdego dnia, powiedziałbym, że lepsze ładowarki i akumulatory, które dostajesz z marką premium, byłyby tego warte - lub przynajmniej powinieneś kupić kilka dodatkowych zapasowych akumulatorów 12 V (możesz je dostać za mniej niż 10 funtów na Aliexpress). Kolejnym minusem wszystkich tych maszyn jest to, że ładowarka jest w zasadzie przewodem, który podłącza się do akumulatora, a nie typem stacji dokującej. Myślę, że to ogranicza ilość prądu, który może być przekazywany do akumulatora podczas ładowania, co spowalnia proces. Oznacza to również, że można ładować tylko jeden akumulator na raz, podczas gdy niektóre marki premium oferują stacje dokujące, które mogą pomieścić wiele akumulatorów. Znowu, myślę, że byłby to problem, jeśli patrzysz na to z perspektywy profesjonalisty, ale jeśli jesteś tylko facetem, który chce pracować nad rodzinnymi samochodami, w rzeczywistości wszystko będzie dobrze.

#10 ·
Mam w tej chwili Porter Cable DA, który w pewnym momencie w przyszłości chciałbym ulepszyć, ale nie natychmiast, bardzo prawdopodobne, że przejdę na bezprzewodowy, chciałbym Flexa, ale nie jestem pewien, czy fundusze na to pozwolą, DeWalt lub Shinemate są bardziej prawdopodobne w moim budżecie, Rupes jest zdecydowanie za drogi dla mnie, jestem użytkownikiem domowym, w końcu z małym dzieckiem, więc mój czas na robienie samochodów jest ograniczony, ale wolałbym nie kupować dwa razy, mój Porter Cable służył mi dobrze przez prawdopodobnie 20 lat.

Chciałbym mniejszą maszynę, która może robić 1", 2" i 3", ale naprawdę się gubię, jaka jest różnica między tymi maszynami, czy to tylko żywotność baterii i przenośność, 2 mniejsze typy to te, w których jestem najbardziej zdezorientowany.

@memzey @Shiny_N! Czy to ma wymianę głowicy bez użycia narzędzi?

#13 ·
Obecnie mam Porter Cable DA, który chciałbym ulepszyć w przyszłości, ale nie natychmiast. Bardzo prawdopodobne, że przejdę na bezprzewodowy, chciałbym Flex, ale nie jestem pewien, czy fundusze na to pozwolą, DeWalt lub Shinemate są bardziej prawdopodobne w moim budżecie, Rupes jest zdecydowanie za drogi dla mnie, jestem użytkownikiem domowym z młodym dzieckiem, więc mój czas na robienie samochodów jest ograniczony, ale wolę nie kupować dwa razy, mój Porter Cable służył mi dobrze przez prawdopodobnie 20 lat.

Chciałbym mniejszą maszynę, która może robić 1" i 2" i 3", ale naprawdę nie wiem, jaka jest różnica między tymi maszynami, czy to tylko żywotność baterii i przenośność, 2 mniejsze typy to te, w których jestem najbardziej zdezorientowany.

@memzey @Shiny_N! Czy to ma beznarzędziową wymianę głowicy?
Ten, który mam, nie ma beznarzędziowej wymiany. Myślę, że ten w twoim kolejnym poście ma, ale nie jestem pewien.

#14 ·
Najnowszy in2detailing wygląda dobrze, mój budżet być może będzie musiał się rozciągnąć do Shinemate lol, właśnie znowu na nie patrzyłem.

Myślę, że średniej wielkości mogą być najlepsze, wciąż ok przy 3", niezbyt duże do 1", a 2" to prawdopodobnie idealne rozwiązanie

#15 ·
Najnowszy z in2detailing wygląda dobrze, mój budżet może się rozciągnąć do Shinemate, lol, właśnie znowu na nie patrzyłem

Myślę, że średniej wielkości mogą być najlepsze, wciąż ok przy 3", niezbyt duże, aby zrobić 1", a 2" to prawdopodobnie idealne miejsce
Jeśli możesz, zrób to, to zmienia grę i jest różnicą między dniem a nocą w porównaniu z resztą.

Te od SPTA są dobre, miałem jeden, ale dopiero gdy wypróbujesz Shinemate, widzisz różnicę między czymś tanim a czymś naprawdę potężnym.

280 funtów na eBay w tej chwili po voucherze

#17 ·
Nie wydałbym 280 funtów na ShineMate. Myślę, że dostałem Flex PXE za około 300.

Wyszukaj w Google i/lub zadzwoń do sponsorów lub sprzedawców detalicznych. Zdobądź ofertę na Flex, warto wydać dodatkowe 30/40 funtów, które możesz wydać na SB.
Najlepsze, co udało mi się wczoraj znaleźć dla Flexa, to około 415 funtów

#19 ·
Nadal mam swój Rupes Long neck. Jedyną awarią było mocowanie do sieci. Dwie baterie są dobre. Jak @macca666 zauważył, funkcja DA 75 mm jest limitem i zablokuje się, na obrotach jest w porządku.

Powodem do komentarza jest to, że Nano nie jest wymagane do robienia niczego więcej i jest skierowane do przedmiotów, do których nawiązano, gdzie Nano dobrze sobie radzi. . Rupes Dueto LHR12E 75 zajmie się tą pracą.

WŁAŚCIWE NARZĘDZIE, DO WŁAŚCIWEJ PRACY ..... proste.

#20 ·
Mogę to wyjaśnić, moc silnika jest inna, nawet jeśli producent twierdzi, że jest tak mocna, jak często jest, jest mniejsza lub większa, w przypadku tych chińskich firm różni się to, gdy uderzasz w ciśnienie.
W przypadku polerek Nano kluczowe jest posiadanie małej, smukłej szyjki na górze oraz dobrego dostarczania mocy.
Spróbuję wyczyścić Twój samochód, mają przyzwoitą polerkę nano o solidnej reputacji, nie ma potrzeby wybierania nowszego modelu Spta z dodatkową mocą, ponieważ poprzednia generacja wykonała zadanie, po prostu nadążają za nowymi czasami, więc generują nowszą sprzedaż.
Jeśli chcesz przyzwoitego producenta z Dalekiego Wschodu, Shinemate jest bardzo polecany, ponieważ robią najwięcej na rynku.

#24 ·
Kupiłem Batoca S4 i S2 podczas jednego z ostatnich dni wyprzedaży na Amazon, ponieważ wydawało się to zbyt dobre, aby odmówić za około 170 funtów za obie polerki i cztery baterie.

Miałem dotychczas tylko ograniczoną możliwość ich używania, ale wydają się całkiem dobre. S4 jest nieco mocniejszy w użyciu niż S2, ale nie miałem problemów z zablokowaniem się żadnego z nich.

Nie próbowałem żadnych innych bezprzewodowych, aby je porównać, więc byłbym zainteresowany, co dodatkowego oferują modele premium od tych, którzy używali obu. Mam zasilany z sieci DAS6, który wyciągnę do porównania - spodziewam się, że będzie znacznie mocniejszy, ale naprawdę nie chcę wracać do kabla zasilającego.

#25 ·
Jim White kupił CC Hex Nano po tym, jak jego Rupes iBrid Nano umarł i wciąż go używa i myślę, że widziałem ostatnie klipy ValetNova używającego CC Hex Mini. Nie sądzę, żeby 2 profesjonalistów używało sprzętu CC, gdyby nie był wystarczająco mocny. Oprócz kolorów Batoca S4 wygląda identycznie jak CC Hex Mini, ten sam zakres prędkości, te same baterie, oba nawet mówią BL Motor na formie z boku, ale nie widać mocy silnika dla Batoca.

#26 ·
Niestety, CC Hex Nano wydaje się być niedostępny.

Podobnie jak Ty, widziałem, jak Jim W. go używa - bardzo podobnie do Rupes Ibrid - i jestem pewien, że gdyby nie był z niego zadowolony, nie robiłby tego.

Jeśli chodzi o Batocas, mam oba i jak dotąd dobrze się z nimi dogaduję. Niestety, nikt nie wydaje się sprzedawać B6 Mini (wygląda jak Nano) w Wielkiej Brytanii poza Ali-expess i jak dotąd nic nie zamówiłem za pośrednictwem tej strony. Jeśli CC kiedykolwiek raczy ponownie sprzedawać Hex Nano, zainwestowałbym w jeden.

#28 ·
Niestety, CC Hex Nano wydaje się być niedostępny.

Podobnie jak Ty, widziałem, jak Jim W go używa - bardzo podobnie do Rupes Ibrid - i jestem pewien, że gdyby nie był z niego zadowolony, nie robiłby tego.

Jeśli chodzi o Batocas, mam oba i jak dotąd dobrze sobie z nimi radzę. Znowu niestety, nikt nie wydaje się sprzedawać B6 Mini (wygląda jak Nano) w Wielkiej Brytanii poza Ali-expess i jeszcze nic nie zamówiłem za pośrednictwem tej strony. Jeśli CC kiedykolwiek zgodzi się ponownie sprzedać Hex Nano, zainwestowałbym w niego.
iirc, i mogę się mylić, ale czy nano, które zrobili, nie było rebrandowanym SPTA, a może tak jak ten Batoca/mini, który robią, czy miał inne wnętrzności?

#29 ·
Przyznaję się do bycia kuszonym przez mniejszą polerkę 3/2/1, a także większe, wymienne baterie "tak proszę"
ale mam również polerkę 5-calową z kablem do większych paneli, ale jak w przypadku większości maszyn 5-6 calowych dodaję tarczę 3-calową i witaj wibracje, a krzywizny na silnikach Potrzebują pady 3-calowe,
1-2 cale nie tak bardzo, ale w trybie obrotowym pod/za klamkami drzwi i innymi obszarami zaoszczędziłoby to "polerowania palcami"

#30 ·
Rzeczą, która skłania mnie do rozważań, zwłaszcza w przypadku Batoca S4, są płyty tylne. Czy można je zastąpić „normalnymi” czy są one tylko dla Batoca? Plastikowe gwinty na obracających się / orbitujących elementach, pytania dotyczące żywotności, a także część rzepu z haczykami pozostająca na podkładkach. Inne recenzje na YT zauważyły, że trzeba zaopatrzyć się w odpowiedni klej, aby ponownie przymocować haczyki.

#33 ·
rzecz, która sprawia, że się zastanawiam, zwłaszcza batoca s4, to płyty tylne. Czy można je zastąpić "normalnymi" czy to tylko gwint batoca?
Plastikowe gwinty na obracających się / orbitujących rzeczach, pytania o żywotność, a także część haczykowa rzepu pozostająca na podkładkach, inne recenzje YT zauważyły, że trzeba zaopatrzyć się w odpowiedni klej, aby ponownie przymocować haczyki,
Cześć, czy znalazłeś wymienne podkładki? Właśnie kupiłem s4, to porządny kawałek sprzętu!

#34 ·
Przepraszam, nie.
Samochód zdecydował, że woli odświeżenie zawieszenia niż dobrze wyglądać.
Tak więc jeszcze nie kupiony, ale silniki żony + mamy mają lekkie ślady wycieraczek na przednich szybach, co oznacza, że "mini" z zasilaniem sieciowym byłoby "następne", a "ładne 1/2/3/ bezprzewodowe" musi poczekać dłużej.
*chyba że zdecyduję się spróbować korekcji szkła za pomocą narzędzia bezprzewodowego i 3-calowych padów rayonowych,.

#35 ·
Tylko aktualizacja dotycząca Batoca S6 - w końcu dostałem jeden z AE i to świetny zestaw! Jest idealny do bardziej skomplikowanych obszarów - wokół lusterek drzwi, w ciasnych zakamarkach, kołach itp. Dołączone baterie wydają się wystarczać na przyzwoity czas, myślę, że dlatego, że maszyna nie pracuje cały czas, jak 3" lub 5" DA. Podsumowując, jeśli chcesz tanie 'nano' i jesteś tylko hobbystycznym detailerem (w przeciwieństwie do profesjonalisty, który jest w ruchu dzień w dzień), to z tym S6 nie popełnisz błędu. Zaopatrz się jednak w dobry zapas padów 1"!!!